dimarts, 4 d’abril del 2023

SETMANA DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA

Encara que de tots i totes és sabut que la Memòria Històrica es treballa en aquest centre durant tot el curs, tant per part de l'alumnat com del professorat que participa en el seminari, la setmana de MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA va tindre lloc des del dia 20 fins al 24 de març. És en aquesta setmana quan es concentren nombroses activitats relacionades amb el tema i culmina amb el concurs de l'alumnat de 1r de Batxiller. 

Durant la setmana dues exposicions adornaven la nostra recepció. Per una banda, l'exposició cedida per l'Ajuntament de Bunyol sobre la vida i obra del poeta i activista espanyol Marcos Ana, que va lluitar tota la seua vida per la república i que va ser represaliat pel franquisme, per la qual cosa va passar la major part de la seua vida a la presó, on va poder desenvolupar la seua faceta com a escriptor. Ací teniu un enllaç a un article escrit per ell mateix on conta la seua vida. D'altra banda, també hem disfrutat d'una excel·lent exposició d'arqueologia fotogràfica titulada "Llocs de la memòria", amb fotografies antigues i actuals de llocs tan importants a Bunyol i la seua comarca per a la memòria, que ja van formant part de la nostra ruta intercomarcal. Ací en teniu algunes fotografies.

PANELLS DE L'EXPOSICIÓ DE MARCOS ANA

EXPOSICIÓ MARCOS ANA

EXPOSICIÓ  DE MARCOS ANA

EXPOSICIÓ "LUGARES DE LA MEMORIA"


El dilluns 20 de març, tant per als alumnes d'Arts com per als alumnes de Memòria Històrica de 4t ESO, va tindre lloc una interessantíssima xarrada dels historiestistes i novel·listes gràfics Paco Roca i David Muñoz. Aquesta interdisciplinarietat es deu al fet que aquests magnífics autors, entre moltes altres obres, tenen novel·les gràfiques de culte relacionades amb la memòria històrica, com, per exemple, Els solcs de l'atzar, de Paco Roca. En aquesta, a través dels records de Miguel Ruiz, republicà espanyol exiliat a França, Paco Roca reconstrueix la història de la Nou, que, sota les ordes del capità Dronne, era part de la segona divisió blindada del general Leclerc i estava formada majoritàriament per republicans espanyols. Una història apassionant i oblidada sobre la contribució espanyola en la Segona Guerra Mundial. Altres novel·les gràfiques de referència són 15 i Sord, del guionista David Muñoz: la primera té lloc al Madrid de 1938 i, doncs, està ambientada en la Guerra Civil; la segona està també ambientada en el context dels guerrillers de la postguerra. La xarrada dels dos autors va ser interessantíssima i molt agradable. Teniu la ressenya en el nostre altre blog hi podeu anar clicant en aquest enllaç



El dimecres 22, els alumnes d'Història Contemporània de 1r Batxillerat i els alumnes de Memòria Històrica van assistir a la presentació del documental La maleta de Mathausen i a la posterior xarrada i col·loqui de Rosa Tarín Fos (neta del protagonista del documental) i  Adrián Blas, escriptor de llibres d’investigació històrica amb temàtica de la Segona Guerra Mundial, com Valencianas y valencianos deportados en los campos nazis.

La història de La maleta de Mauthausen s’acosta a Joaquín Tarín, suecà nascut a Amposta, que, després de lluitar a la Guerra d'Espanya, va sobreviure a Mauthausen i va passar la major part de la seua vida a l'exili. Les seues netes Rosa i Virtuts, així com les besnetes Roser i Laura, ens obrin la valuosa maleta, que conserva documents d'excepció.

Va ser molt interessant perquè els alumnes van poder escoltar-los, veure el documental amb ells i, a més, observar aqueixos documents tan interessants, fonts de valor incalculable per a la història d'aquest període de la nostra història. Ací podeu veure el documental complet.

 

El dijous 23 d'abril, també per als alumnes de 1r de Batxiller, va tindre lloc al centre la presentació del llibre del nostre excap d'estudis Urbà Lozano, premi de Narrativa Antoni Bru, Ciutat d'Elx. Es titula D'un silenci antic i molt llarg, al·ludint a la famosa cançó de Raimon. És una novel·la històrica que tracta el tema de la memòria democràtica, però, a més, Bunyol i alguns pobles de la Foia i també personatges de la zona són presents d'alguna manera en el llibre. És la història de dues famílies d'Alginet, marcades per la Guerra Civil, a través dels anys fins als nostres dies. Urbà Lozano ens va delectar amb la paraula i discurs, com ens té acostumats, i va respondre a les nombroses preguntes que l'alumnat li feia, especialment sobre l'escriptura i el procés de creació de les seues novel·les. Va estar realment bé. Ací en teniu unes fotos.



PORTADA DEL LLIBRE

AMB ELS COMPANYS
ALUMNAT DE 1R BATX. C I D



TORN DE PREGUNTES




I finalment, el divendres 24 de març va tindre lloc el concurs de Memòria Històrica de 1r de Batxiller. El tema era la postguerra, més concretament, l'emigració dels anys 50 i 60. Enguany s'hi presentaven dos grups, però estant quasi acabant el termini de presentació dels treballs de recerca, un dels grups va renunciar-hi, de manera que no hi va haver concurs. Aleshores es va decidir que es fera la representació artística de l'únic grup participant, i ells i elles serien declarats vencedors i, per tant, guanyadors també del viatge a Cracòvia i al camp de concentració d'Auschwitz que es realitzarà al maig. El grup guanyador està format pels alumnes següents: 

TOMÁS ABRIL SÁEZ, DAVID ALONSO PERELLÓ, CARLA HEREDIA PRIETO, MÓNICA CLEMENTE MASMANO, ROCÍO SIERRA MIRÓ i LUCÍA RUIZ SANZ.

Malgrat tot, van fer una magnífica representació i el treball de recerca va ser clar mereixedor del premi. Ací teniu unes fotografies i vídeos de la representació teatral, que acompanyaven el treball  d'investigació.












Una setmana molt intensa, que suposa la culminació del treball de tot un any, encara que falten en aquest post moltes activitats, com xarrades i eixides, especialment per part del seminari de professors. És el sisé any i esperem que continuen  molts més i cada vegada millor.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NUESTRA RUTA INTERCOMARCAL EN O-CITY

 / NUESTRA RUTA INTERCOMARCAL EN O-CITY Estamos de enhorabuena O-CITY integra la Ruta Intercomarcal Lugares de la Memoria por  O-CITY_Offici...