El passat dijous 15 de desembre, al Palau de la Música de Bunyol, es va celebrar la IV Jornada de la Xarxa Mai Més, una xarxa integrada per centres i associacions de tota la Comunitat Valenciana que, cada vegada més, treballen en els seus projectes de Memòria Democràtica. Nosaltres enguany hem tingut l'honor de ser-ne els amfitrions.
La jornada va ser molt intensa i completa, plena de testimonis, discursos, imatges, projectes i actuacions musicals. Tots foren sense cap dubte didàctics i molt interessants, però al mateix temps emotius, i ens mostren que la memòria democràtica és fonamental en l'educació perquè ens aporta també tots els valors pels quals cada dia lluitem, com són la llibertat, el respecte, els drets humans, la pau, la justícia i molt més. La veritat és que emociona veure tanta gent jove i un grup tan gran de centres de Secundària engrescats en aquests temes i valors.
La jornada que ha compartit l’IES La Hoya va començar a les 8.30h amb l’arribada i recepció de l’alumnat i del professorat a la plaça Layana; a continuació, realitzàrem les primeres parades de la Ruta Intercomarcal: Pont de la República i Plaça del Poble. Ací teniu el QR que apareix al pont mencionat. Gràcies al nostre projecte de Ruta Intercomarcal.
I com a exemple, els discursos de Gabriel Corachán i d'Ángel González:
Després d’aquest moment de parlaments es va iniciar la presentació de projectes i el testimoni de familiars de deportats, com va fer LOURDES VIDRIER i ROSA TARÍN; seguidament, hi va haver el primer bloc de presentació de projectes dels centres educatius, tots interessantíssims:
- IES REQUENA. Projecte “Memòria històrica i democràtica Adela Gil Crespo”.
- IES ELX i IES TEULADA. Projecte intercentres: “Una història incòmoda. Memòria dels Vençuts: els deportats valencians de la Marina Alta a Mauthausen i Gusen”.
- IES PEGO. Projecte “Mauthausen 1.20”.
![]() |
IES N.1 REQUENA. Alumnat i professorat amb, a la dreta, Juncal Carrascosa, l'alcadessa de Bunyol, i José Antonio Martínez, vicedirector de l'IES La Hoya de Buñol. |
De seguida, altres centres van presentar els seus fenomenals projectes:
- IES RIBA-ROJA. Projecte “Gimcana de la Memòria”.
- IES QUART DE POBLET. Projecte “Lliçons dels nostres avis”.
- IES FOIA DE BUNYOL. Projecte “Xarxes de la Memòria: anys 50 i 60”.
- A continuació, hi hagué la presentació del vídeo documental “Mauthausen: Vides trencades”. Meravellós, impressionant, brutal. Fet per la nostra companya Isa Zafrilla, després del viatge a Mauthausen amb l'alumnat guanyador del concurs l'any passat. Reflecteix d'una manera emocionant l'esperit del nostre projecte i alhora resumeix perfectament el seu viatge i tot el que van patir tots els deportats als camps de concentració nazis, sense cap frivolitat, amb una sensibilitat que paralitza. Sense paraules.
Després, arribà la presentació del projecte del centre educatiu IES ALCOI: Projecte Buchenwald. Excel·lent també.
![]() |
IES ALCOI |
Seguidament, gaudírem de la tercera interpretació musical, a càrrec de La Banda del Patio, conjunt instrumental format per alumnat i professorat de l’IES La Hoya de Bunyol. Van interpretar "L'estaca", de Lluís Llach, i "La font de la llibertat", de Paco Muñoz.
Per últim, tingué lloc la taula redona, composta per Ángel González, Rosa Tarín i Adrián Blas Mínguez. La taula va ser moderada per Maria Sánchez Guinda, exalumna de l’IES de Bunyol, i hi hagué un interessant i participatiu col·loqui posterior al voltant de la importància de l'educació en democràcia, dels testimonis, de la necessitat de saber... Un resum i comentari de tot el que s'havia escoltat i vist abans.
![]() |
Taula redona. |
![]() |
Tots els centres participants a l'escenari. |
Com ja he dit, crec que hem deixat el llistó molt alt per als amfitrions de l'any vinent. Una organització impecable que hem d'agrair a la nostra meravellosa tríada divina de caps: Gema Tejedor, Isa Zafrilla i Berta Máñez. Elles, encara que molt satisfetes amb la jornada, l'únic negatiu que manifesten és que van adonar-se que no hi ha molt bona sintonia entre les distintes organitzacions de memòria històrica -entre persones, més concretament-, la qual cosa ha fet un poc més difícil la planificació de la Jornada.
Un acte preciós, emotiu i, el més important, una trobada de gent jove interessada en la memòria democràtica, animada pels seus professors i les seues professores, amb la finalitat que els fets no caiguen en l'oblit i que la història no es torne a repetir.
Agraïments a totes les institucions i entitats organitzadores i col·laboradores, citades al llarg de la publicació, i en la imatge següent, que va ser la portada i contraportada del programa.
Ací el pdf.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada